De "war for talent" woedt heviger dan ooit tevoren. Met een krappe arbeidsmarkt en een toenemende mobiliteit van werknemers is het behoud van talentvolle medewerkers een cruciale uitdaging geworden. Sommigen beweren zelfs dat het voordelig is om iedere 5 jaar van job te veranderen. Is dit echt zo? En wat kan je doen om deze trend te counteren?
In deze blog bekijken we de oorzaken van verloop, en bieden we concrete tips om medewerkers te binden in deze competitieve arbeidsmarkt.
Elk vertrek van een werknemer is persoonlijk, maar toch kunnen we enkele grote lijnen uittrekken om zo patronen te herkennen en gerichter te werken aan het behoud van onze medewerkers.
De voornaamste reden voor vertrek is ontevredenheid over de functie. Mensen willen graag uitgedaagd worden op de werkvloer. Verdwijnt die uitdaging, dan kan men zich gaan vervelen of het gevoel krijgen dat hun talenten en vaardigheden niet worden benut. Het is belangrijk om de “sweet spot” te vinden van de uitdaging. Te veel druk kan immers leiden tot een verstoorde werk-privébalans, wat dan weer een reden kan zijn om op zoek te gaan naar een andere baan met minder werkdruk.
Gebrek aan doorgroeimogelijkheden kan ook tot ontevredenheid leiden. Mensen willen liefst blijven groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Bedrijven die geen kansen bieden voor ontwikkeling lopen het risico om hun talentvolle medewerkers te verliezen.
Een onprettige werkomgeving is een andere belangrijke reden voor vertrek. Een giftige werkomgeving, slechte managers en een gebrek aan waardering kunnen het moreel van de werknemers kelderen en leiden tot een hoge mate van ontevredenheid.
Genoeg met alle negativiteit, hoe pakken we dit nu aan?
In de war for talent is het behoud van waardevolle medewerkers cruciaal. Een open dialoog met je medewerkers is hiervoor een krachtige tool. Ga regelmatig in gesprek, niet alleen tijdens de eerste werkjaren, maar ook met ervaren medewerkers. Luister aandachtig naar hun noden, frustraties en ambities.
Naast functioneringsgesprekken met huidige medewerkers, zijn exitgesprekken met vertrekkers een goudmijn aan informatie. Vraag niet alleen naar de reden van vertrek, maar ga dieper in op hun ervaringen.
Enkele sleutelvragen in een exitgesprek:
Ook de ‘Strateegische’ lach is belangrijk om een positieve werksfeer te creëren lees daarover meer in deze blog.
Ben je klaar om je HR-beleid naar een hoger niveau te tillen? Kom dan langs voor een gratis adviesgesprek bij Strateeg HR. We bekijken samen hoe we jouw medewerkers kunnen binden en je bedrijf succesvol kunnen maken in de war for talent.